Hoofdcamera megapixels

Wat zijn megapixels?

Megapixels, je hoort de term overal als het gaat om smartphone camera's. Maar wat betekent het eigenlijk? Kort gezegd is een megapixel een miljoen pixels, oftewel de bouwstenen van een digitale afbeelding. Hoe meer megapixels een camera heeft, hoe meer details en scherpte je kunt vastleggen, hoe hoger de kwaliteit van de foto.

De invloed van megapixels op een foto

Megapixels hebben invloed op de resolutie van de camera. Hoe meer megapixels, hoe meer detail er in een foto kan worden vastgelegd. Het is goed om te weten waar je je foto’s voor wil gebruiken. Voor sociale media of het delen van foto's online heb je vaak geen hoge resolutie nodig. Maar als je professionele afdrukken of grote prints wilt maken, heb je wel meer megapixels nodig om de details en scherpte van de foto te behouden.

Hoeveel megapixel heb ik nodig?

De hoeveelheid megapixel is dus sterk afhankelijk van wat je met de foto’s wil doen. Als je puur foto’s maakt voor de leuk en vooral de foto’s bekijkt op je telefoon, heb je al snel genoeg aan 12 megapixels. Ben je van plan om de foto’s te printen voor een fotoboek of een ansichtkaart? Dan wil je liever meer megapixels hebben. Veel fabrikanten brengen al budgettelefoons uit met 50 megapixel camera’s. Met het aantal megapixels van de huidige smartphones zit je dus eigenlijk al wel goed.

Hoe belangrijk zijn megapixels nog?

Vooral vroeger dacht men dat meer megapixels betekende dat de camera veel beter was. Hoewel het aantal megapixels een goede eerste indicatie is van de fotokwaliteit, is het aantal megapixels niet het belangrijkste aspect van de camera. Tegenwoordig zijn er nog veel meer factoren die een rol spelen bij het maken van kwalitatief hoogwaardige foto's. Bijvoorbeeld de grootte van de beeldsensor, het diafragma en de optische kwaliteit van de lens. Dit zijn allemaal belangrijke factoren die de uiteindelijke kwaliteit van de foto beïnvloeden.

Andere factoren die de fotokwaliteit beïnvloeden

Zoals we al hebben aangegeven, hebben andere factoren zoals de grootte van de beeldsensor, het diafragma en de optische kwaliteit van de lens ook invloed op de fotokwaliteit. We leggen je hieronder beknopt uit welke andere factoren belangrijk zijn voor de fotokwaliteit.

Diafragma

Het aantal diafragma geeft aan wat de hoeveelheid licht is die door de lens de sensor kan bereiken. Dit heeft invloed op het scherptediepte-effect. Lees alles hierover op onze diafragma-pagina.

De software

Software wordt steeds belangrijker voor het maken en bewerken van foto’s. De kwaliteit en mogelijkheden van de software is per fabrikant anders. Apple en Google zijn voorbeelden van fabrikanten met uitstekende fotosoftware.

Het aantal cameralenzen

Meer cameralenzen betekent niet automatisch dat de camera beter is, maar de kwaliteit van de lenzen is wel beter voor het type foto. Een telefoon met een optische lens maakt betere ingezoomde foto’s dan een telefoon met alleen digitaal inzoomen. Ditzelfde geldt voor de groothoeklens, waar de lens een betere kwaliteit foto geeft dan digitaal uitvergroten.

De sensor

Samen met de megapixels en diafragma speelt de sensor een belangrijke rol bij de beeldkwaliteit van je foto's. De grootte van de sensor wordt aangeduid met '1/x', waarbij een kleiner tweede getal een grotere sensor betekent. Dit resulteert in meer lichtopname, waardoor je foto's mooier en meer details hebben.

Beeldstabilisatie

Optische beeldstabilisatie corrigeert bewegend beeld tijdens het schieten van beelden, wat vooral handig is bij het maken van video's. Oudere smartphones hebben vaak digitale beeldstabilisatie, maar deze kan niet tippen aan de kwaliteit van optische beeldstabilisatie.

Smartphones met de beste camera

Ben je op zoek naar de smartphone met de beste camera? Wij hebben een overzicht voor je samengesteld van de smartphones met de beste camera.

Ook hebben we speciaal voor de Apple iPhone en Samsung Galaxy telefoons een vergelijking gemaakt van de beste camera, zodat jij slim kunt kiezen én kopen wat het beste bij je past!