Diafragma van je smartphone camera
Wat is diafragma?
Bij het maken van de perfecte foto is het belangrijk om te weten hoeveel licht jouw camera kan opnemen. Dit wordt bepaald door het aantal diafragma van de camera. Een lagere diafragmawaarde betekent dat jouw camera meer licht kan opnemen, waardoor je haarscherpe en mooie foto's kan maken, zowel overdag als 's avonds.
Het f-getal
Het diafragma van de camera wordt aangeduid met de letter ‘f’ gevolgd door het aantal diafragma, bijvoorbeeld f/1.78. Hierbij geldt: hoe hoger het getal, hoe kleiner de lensopening. Een laag diafragma betekent dus een grotere opening zodat de camera beter licht kan opnemen. Een camera met een laag diafragma maakt mooiere en scherpere foto’s overdag, maar ook ‘s avonds.
Onthoud dus goed, hoe groter de lensopening (oftewel, hoe lager het diafragmagetal), hoe meer licht de camera opvangt en hoe groter de scherptediepte. Het diafragma wordt uitgedrukt in F/waarde en schommelt bij de meeste smartphones tussen 1,4 en 2,8.
Diafragma en scherptediepte
Het diafragma speelt een belangrijke rol in het creëren van een scherptediepte effect, dit heet ook wel het ‘bokeh-effect’. Bij het bokeh-effect wordt de achtergrond vervaagd en het object waar jij de focus op legt uitgelicht. Een voorbeeld hiervan is de veelgebruikte portretmodus, de achtergrond wordt vervaagd en de persoon in de foto wordt scherp afgebeeld.
Voor het bokeh-effect geldt: hoe groter het diafragma, hoe kleiner de scherptediepte is en hoe kleiner het diafragma, hoe groter de scherptediepte. Sommige smartphones hebben twee diafragma waardes waar tussen gewisseld kan worden om het vervaging effect goed te creëren, maar de meeste telefoons hebben één vast diafragma en passen de scherptediepte softwarematig aan.
Sluitertijd diafragma en ISO-waarde
Sluitertijd verwijst naar de tijdsduur waarin de sluiter van de camera open blijft staan. Hoe langer de sluiter open staat, hoe meer licht er binnenkomt en hoe helderder de foto zal zijn. Dit heeft ook invloed op de scherpte van de foto. Als de camera tijdens de belichting beweegt, zal de foto onscherp worden.
ISO-waarde geeft aan hoe gevoelig de sensor van de camera is voor licht. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe meer licht er wordt opgevangen, maar ook hoe meer ruis er in de foto kan ontstaan.
De sluitertijd en de ISO-waarde kun je op een Android-toestel in de Pro-modus aanpassen. Helaas kun je de sluitertijd en de ISO-waarde niet aanpassen in de camera-instellingen van je iPhone. Wel kun je in de app store apps downloaden waarmee je wel de sluitertijd en de ISO-waarde kunt aanpassen. Voorbeelden van apps zijn Adobe Lightroom en Halide Mark II - Pro Camera.
Variabel diafragma
Bij een variabel diafragma heb je twee diafragma waardes in plaats van één. De iris van de lens kan dan afhankelijk van de belichting zichzelf automatisch aanpassen voor de beste belichting. De wijdere stand laat meer licht binnen en is daarmee ideaal voor weinig licht, terwijl de smallere stand beter is voor het vastleggen van scherpe foto's in fel daglicht.
Er zijn niet veel telefoons op de markt met een variabel diafragma. Samsung was destijds in 2018 de eerste met de S9-serie de eerste. Daarna zijn er maar weinig toestellen uitgekomen met een variabel diafragma.
Het diafragma gebruiken
Op Android-toestellen kun je in de Pro-modus de hoeveelheid belichting aanpassen in de Pro-modus. Met de portretmodus op je iPhone kun je de hoeveelheid vervaging van de achtergrond van tevoren en achteraf aanpassen. We leggen hieronder zowel hoe je de belichting aanpast op een Android-toestel als beide manieren van achtergrondvervaging op de iPhone uit.
Belichting aanpassen Android
Om de belichting aan te passen op je Android telefoon voer je de volgende stappen uit:
1. Open de camera-app op je toestel en ga naar de Pro-modus.
2. Tik op het pictogram voor belichtingscompensatie (het ziet eruit als een +/- symbool) aan de rechterkant van het scherm. Het kan per fabrikant net ergens anders staan.
3. Sleep de schuifregelaar omhoog of omlaag of van links naar rechts om de belichting aan te passen. Omhoog/naar rechts slepen zorgt voor een helderdere foto en omlaag/naar links slepen zorgt voor een donkerdere foto.
4. Houd de schuifregelaar ingedrukt om de waarden nauwkeuriger aan te passen.
5. Tik op de sluiterknop als je tevreden bent met de belichting.
Het diafragma vooraf aanpassen iPhone
Voordat je de foto maakt, kun je de diafragma als volgt aanpassen:
1. Open de Camera-app op je iPhone.
2. Swipe naar rechts om de portretstand te selecteren.
3. Tik op het icoontje met de letter 'f' rechtsboven in het scherm (of linksboven als je de iPhone in de horizontale stand houdt).
4. Er verschijnt nu een menu met verschillende f-waarden. Kies de gewenste waarde door erop te tikken.
5. Maak de foto met de nieuwe f-waarde.
Je kunt door verschillende foto’s te maken met verschillende f-waardes leuk experimenteren met het scherptediepte-effect.
Het diafragma achteraf aanpassen iPhone
Het is ook mogelijk om een portretfoto nog achteraf te bewerken met de hoeveelheid vervaging op de achtergrond in de galerie. Dit doe je als volgt:
1. Open de Galerie-app op je iPhone.
2. Selecteer de foto die je wilt bewerken.
3. Tik rechtsboven op de knop 'Wijzig'.
4. Tik linksboven op het icoontje van het diafragma (f).
5. Sleep de schuifbalk onderaan het scherm naar links of rechts om de diafragmawaarde aan te passen.
6. Tik op de knop 'Gereed' rechtsonder als je tevreden bent met de wijziging.