Google Pixel 7 Pro vs Apple iPhone 14 Pro
De twee techgiganten Google en Apple hebben allebei twee krachtpatsers van een toestellen op de markt: de Google Pixel 7 Pro en de Apple iPhone 14 Pro. Op deze pagina gaan we in op de verschillen tussen de twee om jou te helpen een keuze te maken. We bespreken de camera-specificaties, de software-ervaringen en meer. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe telefoon voor zakelijk- of privégebruik, we helpen je op weg om de slimste keus te maken!
Verschillen tussen de Google Pixel 7 Pro en Apple iPhone 14 Pro samengevat
Het eerste grote verschil is het besturingssysteem. De Pixel 7 Pro draait op stock Android, Google’s eigen besturingssysteem. Android staat bekend om zijn open platform en flexibiliteit, waardoor gebruikers toegang hebben tot een groot aanbod aan apps en personalisatie-opties. Stock Android is de meest kale versie van Android. Er staan geen vooraf geïnstalleerde apps op, waardoor je meer geheugen overhoudt. Bovendien biedt Google regelmatig updates en nieuwe functies voor Pixel gebruikers. De iPhone 14 Pro draait op Apple’s eigen besturingssysteem iOS. iOS staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en goede beveiliging. Daarnaast biedt iOS meer privacy dan Android, waardoor je gegevens meer privé blijven.
Camerafuncties
Google Pixel telefoons staan al jaren bekend om de fantastische fotografie kwaliteit door middel van kunstmatige intelligentie. De Google Pixel 7 Pro is voorzien van een hoogwaardige camera-setup met drie lenzen. De camera maakt scherpe en gedetailleerde foto’s en met functies als Night Sight en Astrophotography maak je prachtige goed belichte foto’s ‘s nachts van de hemel en van het landschap. Ook kan je op de Pixel 7 Pro tot 5x inzoomen.
Ook de Apple iPhone 14 Pro heeft een boost gekregen in de camera-setup ten opzichte van de vorige modellen. Vooral de videokwaliteit en functies mogen in de schijnwerpers gezet worden. De iPhone 14 Pro heeft een aantal nieuwe filmfuncties gekregen, namelijk een film- en actiemodus. In de filmmodus kun je een filmisch effect creëren, doordat de achtergrond vervaagd wordt. In de actiemodus leg je stabielere video’s vast, wanneer je zelf ook beweegt tijdens het filmen.
Processor
Ook de processor is een belangrijk verschil tussen de twee smartphones. De Google Pixel 7 Pro heeft Google’s eigen Tensor G2 chip. De iPhone 14 Pro heeft de Apple A16 Bionic chipset gekregen. De A16 chip behaalt betere prestaties en is energiezuiniger dan de Tensor G2 chip. De iPhone 14 Pro is dan ook qua prestaties de betere telefoon. Maar Google heeft de Tensor G2 chip voorzien van een kunstmatige intelligentie-module. Hierdoor kan de telefoon door middel van kunstmatige intelligentie de kwaliteit van gemaakte foto’s verbeteren.
Batterijduur
Als we kijken naar de batterijduur is er wel een duidelijke winnaar. De iPhone 14 Pro is heer en meester. Ondanks de kleinere accu verslaat het toestel de grotere Google Pixel 7 Pro. Apple heeft de software heel goed geoptimaliseerd met de batterij. Dit zorgt voor een goede accuduur.
Plus- en minpunten Google Pixel 7 Pro t.o.v. de Apple iPhone 14 Pro
- Er staan geen onnodige apps al op het toestel.
- Hoogste kwaliteit foto’s door middel van kunstmatige intelligentie.
- Met de telelens kan je tot 5x inzoomen.
- De Google Pixel 7 Pro heeft minder videofuncties.
- De Tensor G2 chip heeft mindere prestaties dan de A16 Bionic chip.
- De Pixel 7 Pro heeft een mindere batterijduur.
Wanneer kies je voor de Google Pixel 7 Pro?
Als je helemaal into fotografie bent, is de Google Pixel 7 Pro een uitstekende keuze. De kunstmatige intelligentie-module die in de chipset zit, zorgt voor een fantastische afwerking van foto’s. Daarnaast kun je door de night sight-functie extreem mooie foto’s maken in het donker. Ook staat de meest kale versie van Android software op de Pixel 7 Pro en kun je dus echt het toestel helemaal naar jouw wensen personaliseren. Ook is de Pixel 7 Pro de grotere van de twee toestellen dus als je dat prettig vindt, is de Pixel 7 Pro wat voor jou.
Wanneer kies je voor de Apple iPhone 14 Pro?
De Apple iPhone 14 Pro is wel echt de krachtpatser die alles heeft en op meerdere vlakken de Pixel 7 Pro van Google verslaat. De processor is beter en energiezuiniger. Hierdoor is de iPhone 14 Pro razendsnel in gebruik en heeft het toestel een betere batterijduur. Daarnaast is de camera-module en functionaliteit van de iPhone 14 Pro sterk verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Vooral op het gebied van video zijn er meer verschillende functies te gebruiken om het maximale uit je video skills te halen. Al met al is de iPhone 14 Pro het betere toestel en ervaar je hiermee de maximale gebruikerservaring.
De belangrijkste verschillen in features verder uitgelicht
Software
De software is een groot verschil tussen de twee telefoons. Dat is natuurlijk niet zo gek. Zowel Google als Apple hebben hun eigen software op beide apparaten gezet. Op de Google Pixel 7 Pro vind je stock Android. Stock Android is de meest kale versie van Android. Het is eenvoudiger en daardoor ook sneller in gebruik. Het is de meest eenvoudige versie, maar daardoor ook de meest beveiligde versie, omdat deze constant geüpdatet wordt vanuit Google.
Zoals gezegd zit Apple’s eigen iOS besturingssysteem op de iPhone 14 Pro. iOS is speciaal ontworpen voor intuïtief gebruik en gebruiksgemak. Alles staat duidelijk en goed georganiseerd op thema. Daarbij komt dat iOS ook geoptimaliseerd is met de hardware van de telefoon zoals de batterij en processor. Afhankelijk van jouw gebruik kan iOS de iPhone 14 Pro het toestel naar jouw gebruik optimaliseren. Ook ben je bij Apple gegarandeerd met minimaal vijf jaar software- en beveiligingsupdates vanaf de introductiedatum van een model.
Camera
Als we kijken naar de camera zijn beide toestellen uitstekend. Het is de vraag wat je belangrijker vindt. De Google Pixel 7 Pro maakt mooiere en gedetailleerdere foto’s dan de Apple iPhone 14 Pro. De iPhone 14 Pro heeft daarentegen meer functies voor filmen, waardoor filmmogelijkheden beter zijn op de 14 Pro. De Google Pixel 7 Pro kan door middel van kunstmatige intelligentie foto’s, nadat ze gemaakt zijn, optimaliseren. Hierdoor is het resultaat van een foto nog scherper en gedetailleerder. Ook kan de Google Pixel 7 Pro tot 5x optisch inzoomen. Je kunt dus verder en met meer details inzoomen dan op de iPhone 14 Pro. En de Google Pixel 7 Pro blinkt uit in foto’s in het donker maken. In night sight herkent de camera dat je een foto in het donker maakt en zorgt de kunstmatige intelligentie voor een meer heldere foto. Daarnaast heb je ook een coole functie astrophotography op de Google Pixel 7 Pro. In deze modus kun je mooie foto’s maken van een donkere hemel die alsnog met veel details gemaakt is.
Als je juist veel video’s maakt met je telefoon is de Apple iPhone 14 Pro meer voor jou. Met de nieuwe filmfuncties die de 14 Pro heeft, kan je kwalitatieve video’s schieten. Een nieuwe functie is bijvoorbeeld filmmodus. Hiermee kan je de achtergrond vervagen, waardoor je een prachtig filmisch effect creëert. Een andere nieuwe feature is de actiemodus. Deze modus is speciaal voor wanneer jij als filmer iets bewegends filmt. In de filmmodus zijn de beelden stabieler en minder schokkerig.
Processor
Als we kijken naar de processors heeft de Apple iPhone 14 Pro gewonnen. Apple is al jaren de beste chipmaker en bewijst dit wederom met de A16 Bionic chip. Deze chip biedt betere prestaties, waardoor het toestel heel snel en soepel werkt. Daarnaast is de A16 Bionic chip erg energiezuinig.
Ook de processor is een belangrijk verschil tussen de twee telefoons. De Google Pixel 7 Pro heeft Google’s eigen Tensor G2 chip. De iPhone 14 Pro heeft de Apple A16 Bionic chipset gekregen. De A16 chip behaalt betere prestaties en is energiezuiniger dan de Tensor G2 chip. De iPhone 14 Pro is dan ook qua prestaties de betere telefoon. Maar Google heeft de Tensor G2 chip voorzien van een kunstmatige intelligentie-module. Hierdoor kan de telefoon door middel van kunstmatige intelligentie de kwaliteit van gemaakte foto’s verbeteren.
Batterijduur
In de batterijcapaciteit zit veel verschil. In de Google Pixel 7 Pro zit een batterij van 5000 mAh, terwijl in de Apple iPhone 14 Pro maar een batterij zit van 3200 mAh. Je zou dus zeggen dat de Google Pixel 7 Pro qua batterijduur veel langer mee zou gaan, maar niets is minder waar. De iPhone 14 Pro heeft namelijk een langere batterijduur. Dit komt door de goede optimalisatie van Apple's hardware en software. iOS optimaliseert de batterij op basis van jouw gebruik, waardoor het toestel uiteindelijk goed weet waar batterij op bespaard kan worden. Deze goede optimalisatie resulteert in de overwinning van de Apple iPhone 14 Pro op de batterijduur.
Conclusie
Als we puur naar de hard- en software kijken, is de Apple iPhone 14 Pro het betere toestel. Een top-notch processor voor de beste prestaties. Nieuwe video-functies voor meer mogelijkheden. Een gebruiksvriendelijke interface voor gebruiksgemak en een updatebeleid waar je u tegen zegt. Alleen op het gebied van fotografie heeft de Google Pixel 7 Pro een streepje voor.
Toch is de keuze tussen een van deze telefoons erg afhankelijk van persoonlijke voorkeur. De besturingssystemen zijn zodanig verschillend dat het makkelijker is om te kiezen voor hetzelfde systeem dat je hiervoor had. Ook als je bijvoorbeeld volledig bent geïntegreerd in een Google of Apple ecosysteem is het prettiger om weer hetzelfde systeem te nemen. Kortom, het zijn beide toptoestellen, maar de Apple iPhone 14 Pro heeft een streepje voor.
Het volledige overzicht met verschillen
Productkenmerk | Google Pixel 7 Pro | Apple iPhone 14 Pro | |
Behuizing | Afmeting | 162.9 x 76.6 x 8.9 mm (6.41 x 3.02 x 0.35 inch) | 147.5 x 71.5 x 7.9 mm (5.81 x 2.81 x 0.31 inch) |
Gewicht | 212 gram | 206 gram | |
Beeldscherm | Type | LTPO AMOLED, 120 Hz, HDR10+, 1000 nits (HBM), 1500 nits (peak) | LTPO Super Retina XDR OLED, 120 Hz, HDR10, Dolby Vision, 1000 nits (typ), 2000 nits (HBM) |
Grootte | 6.7 inch | 6.1 inch | |
Resolutie | 1440 x 3120 pixels, 19.5:9 ratio (~512 ppi density) | 1179 x 2556 pixels, 19.5:9 ratio (~460 ppi density) | |
Bescherming | Corning Gorilla Glass Victus | Ceramic Shield glass | |
Processor | Chipset | Google Tensor G2 (5 nm) | Apple A16 Bionic (4 nm) |
CPU | Octa-core (2x2.85 GHz Cortex-X1 & 2x2.35 GHz Cortex-A78 & 4x1.80 GHz Cortex-A55) | Hexa-core (2x3.46 GHz Everest + 4x2.02 GHz Sawtooth) | |
GPU | Mali-G710 MP7 | Apple GPU (5-core graphics) | |
Geheugen | Intern geheugen | 128 GB / 256 GB / 512 GB | 128 GB / 256 GB / 512 GB / 1 TB |
Camera achterkant | Hoofdcamera | 50 MP, f/1.9, 25mm (wide), 1/1.31", 1.2µm, multi-directional PDAF, Laser AF, OIS | 48 MP, f/1.8, 24mm (wide), 1/1.28", 1.22µm, dual pixel PDAF, sensor-shift OIS |
Groothoeklens | 12 MP, f/2.2, 126˚ (ultrawide), 1/2.9", 1.25µm, AF | 12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultrawide), 1/2.55", 1.4µm, dual pixel PDAF | |
Telelens | 48 MP, f/3.5, 120mm (telephoto), 1/2.55", 0.7µm, multi-directional PDAF, OIS, 5x optical zoom | 12 MP, f/2.8, 77mm (telephoto), 1/3.5", PDAF, OIS, 3x optical zoom | |
Video | 4K@30/60fps, 1080p@30/60/120/240fps; gyro-EIS, OIS, 10-bit HDR | 4K@24/25/30/60fps, 1080p@25/30/60/120/240fps, 10-bit HDR, Dolby Vision HDR (up to 60fps), ProRes, Cinematic mode (4K@24/30fps), stereo sound rec. | |
Batterij | Type | Li-Ion 5000 mAh | Li-Ion 3200 mAh |