Google Pixel 6a vs Pixel 7a
Google komt met de opvolger van de Google Pixel 6a: de Google Pixel 7a. Deze is net als de voorgaande a-serie telefoons compacter en betaalbaarder dan de hoofdlijn. Nu is de vraag: Wat zijn de verschillen? En zijn deze verschillen het waard om voor de Pixel 7a te kiezen in plaats van de 6a? In deze vergelijking krijg je antwoord op deze vragen. We gaan de specificaties, functies en prestaties van beide telefoons onder de loep nemen, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het kiezen tussen de Pixel 6a en de Pixel 7a.
Verschillen tussen de Google Pixel 6a en Pixel 7a samengevat
Het design van de Pixel 6a en de Pixel 7a ziet er redelijk hetzelfde uit. Alleen de camerabalk aan de achterkant is van een ander materiaal. De camerabalk op de Pixel 6a is gemaakt van plastic en Google heeft ervoor gekozen om de camerabalk op de Pixel 7a van metaal te maken. Het metaal geeft een meer moderne en strakke look aan de telefoon, maar het zorgt er wel voor dat de 7a in gewicht toeneemt.
Een hele fijne verbetering is de toename in verversingssnelheid. Waar de Pixel 6a blijft steken op een 60 Hz scherm, heeft de 7a een scherm met 90 Hz. Een hogere verversingssnelheid zorgt ervoor dat het beeldscherm sneller kan verversen. Hierdoor is het scrollen op je telefoon vloeiender en heb je een nog betere gebruikerservaring.
Ook heeft Google de processor geüpgraded in de Pixel 7a. De tweede generatie Google Tensor chip zit in de Pixel 7a. De Google Tensor G2 is iets sneller in gebruik. Daarnaast is het werkgeheugen toegenomen naar 8 GB ten opzichte van 6 GB op de Pixel 6a. De toename van het werkgeheugen op de Pixel 7a zorgt ervoor dat je nog sneller en soepeler kunt schakelen tussen verschillende apps.
De camera van de Pixel 7a heeft ook een flinke upgrade gehad. De oude 12 MP hoofdcamera op de 6a heeft plaatsgemaakt voor een indrukwekkende 64 MP hoofdcamera. De camerasoftware van Google staat al bekend om de hoge kwaliteit foto’s en met deze toename van megapixels kun je nog veel meer details vastleggen met de Pixel 7a. Ook de groothoeklens en de selfiecamera hebben een toename gekregen in het aantal megapixels, maar niet zoveel als de hoofdcamera.
Video’s maken met de selfiecamera wordt ook in een hogere kwaliteit gedaan op de Pixel 7a. Waar je op de 6a in Full HD-kwaliteit filmt, kun je nu op de 7a met 4K-kwaliteit filmen. Je maakt dus de scherpste filmpjes voor bijvoorbeeld TikTok met de Pixel 7a.
De Pixel 7a heeft een iets kleinere batterij gekregen dan zijn voorganger (4385 mAh vs. 4410 mAh). In de praktijk ga je er niet heel veel van merken, maar het is wel een verschil. Wat de Pixel 7a nu wel kan, is draadloos opladen. Dit kan niet op de Pixel 6a. Het opladen gaat wel met maximaal 7.5 watt en dat is niet bepaald snel.
De Pixel 7a is de opvolger van de Pixel 6a en logischerwijs wordt de 7a dus ook één jaar langer ondersteund met Android updates en beveiligingsupdates.
Plus- en minpunten Google Pixel 6a t.o.v. de Google Pixel 7a
- De Google Pixel 6a is lichter in gewicht.
- Heeft een nét iets betere batterijduur.
- De cameralenzen hebben allemaal minder megapixels.
- De verversingssnelheid blijft bij de Pixel 6a steken op 60 Hz.
- De processor is minder krachtig.
Wanneer kies je voor de Google Pixel 6a?
De Google Pixel 6a is de goedkoopste Pixel telefoon die je kunt kopen. Vooral als je fan bent van stock Android en niet te veel extra apps op je telefoon wil hebben, is dat ideaal. De Pixel 6a geniet van de uitstekende Google software. Je levert weliswaar in op de camera hardware, de verversingssnelheid en de processor, maar daar tegenover staat wel een fijne lagere prijs. De Pixel 6a is de slimste keus voor jou als je op zoek bent naar een goede Google telefoon voor een niet al te hoge prijs.
Wanneer kies je voor de Google Pixel 7a?
De Google Pixel 7a heeft een paar mooie upgrades gehad. Zo krijg je een sneller en responsiever beeldscherm voor een fijnere gebruikerservaring. Ook zorgt de betere camera hardware in combinatie met de uitstekende Google camerasoftware voor kwalitatief mooiere foto’s. En de Pixel 7a heeft de betere Google Tensor G2 chip en meer werkgeheugen gekregen voor betere prestaties. Als je al deze extra functies van de Pixel 7a interessant vindt en bereid bent de meerprijs te betalen, is deze telefoon zonder twijfel de betere keuze en een absoluut topmodel in het middensegment smartphones.
De belangrijkste verschillen in features verder uitgelicht
Design
Op het gebied van design vertonen de Pixel 6a en de Pixel 7a grote gelijkenissen. Beide toestellen hebben een vergelijkbaar uiterlijk, maar er is één verschil: de camerabalk aan de achterkant. Terwijl de camerabalk van de Pixel 6a gemaakt is van plastic, heeft Google besloten om voor de Pixel 7a te kiezen voor een metalen camerabalk. Dit geeft de telefoon een moderner en strakker uiterlijk, maar het brengt wel een toename in gewicht met zich mee.
Beeldscherm
De toename in verversingssnelheid is een belangrijke upgrade en een hele welkome verbetering bij de Pixel 7a. Terwijl de Pixel 6a vasthoudt aan een 60 Hz scherm, heeft de Pixel 7a een scherm met 90 Hz verversingssnelheid. Dit betekent dat het beeldscherm sneller kan verversen, wat resulteert in een vloeiende weergave en een nog betere gebruikerservaring.
Processor
Met de verbeterde Google Tensor G2 processor en het verhoogde werkgeheugen is de Pixel 7a klaar om te voldoen aan de eisen van de moderne smartphonegebruiker. Of je nu een veeleisende gebruiker bent die hoge prestaties vereist of gewoonweg wil genieten van een soepele en responsieve telefoonervaring, de Pixel 7a biedt de nodige kracht en snelheid om aan je verwachtingen te voldoen. Het is niet zo dat de eerste generatie Google Tensor chip in de 6a veel slechter presteert. Op de meeste gebieden zal je weinig verschil merken. Voornamelijk tijdens het gamen kan je merken dat de Pixel 7a sneller reageert.
Camera
Google heeft de camera van de Pixel 7a een flinke upgrade gegeven, waardoor je kunt genieten van prachtige beelden met ongekende details. De oude 12 MP hoofdcamera van de Pixel 6a is vervangen door een krachtige 64 MP hoofdcamera in de Pixel 7a. Met deze indrukwekkende toename van megapixels leg je elk moment vast met verbluffende helderheid en scherpte. Of het nu gaat om een prachtig landschap, een close-up van een bloem of een portretfoto, de Pixel 7a stelt je in staat om elk detail nauwkeurig vast te leggen en te genieten van foto's van professionele kwaliteit.
Naast de indrukwekkende hoofdcamera heeft ook de groothoeklens en de selfiecamera van de Pixel 7a een upgrade gekregen. Beide lenzen leggen ook meer details vast waardoor de foto’s er scherper en gedetailleerder uit komen te zien.
Waar de Pixel 6a je al in staat stelde om in Full HD-kwaliteit te filmen, gaat de Pixel 7a nog een stap verder. Met de Pixel 7a kun je nu filmen in verbluffende 4K-kwaliteit. Dit betekent dat je video's kunt vastleggen met een ongelooflijke helderheid, scherpte en levendigheid.
Batterij
De Pixel 7a mag dan wel een iets kleinere batterij hebben dan zijn voorganger (4385 mAh vs. 4410 mAh), maar dit heeft in de praktijk slechts een klein effect op de batterijduur. Afhankelijk van hoe actief je het toestel gebruikt, gaat de 7a gemiddeld een uur korter mee met een volle accu. Een verschil dat wel uit kan maken wanneer je een dagje weg bent en niet de mogelijkheid hebt om je telefoon op te laden.
De Pixel 7a is nu ook draadloos op te laden. Dit is een functie die ontbrak op de Pixel 6a. Met draadloos opladen kun je jouw Pixel 7a gemakkelijk opladen zonder gedoe met kabels. Hoewel draadloos opladen een fijne toevoeging is, moet wel worden opgemerkt dat de Pixel 7a een maximaal laadvermogen heeft van 7.5 Watt. Dit betekent dat het opladen niet zo snel gaat als bij sommige andere smartphones met draadloos opladen.
Updatebeleid
De Pixel 7a, als opvolger van de Pixel 6a, biedt een belangrijk voordeel wat betreft software-ondersteuning. Logischerwijs zal de Pixel 7a namelijk gedurende een jaar langer worden voorzien van Android-updates en beveiligingsupdates. Dit betekent dat je langer kunt genieten van de nieuwste functies, verbeteringen en beveiligingspatches die door Google worden uitgebracht. De Pixel 6a krijgt gegarandeerd tot minstens juli 2025 Androidupdates en tot juli 2027 beveiligingsupdates. De Pixel 7a wordt gegarandeerd tot minstens mei 2026 voorzien van Androidupdates en tot mei 2028 van beveiligingsupdates.
Conclusie
Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke optie dan is de Google Pixel 6a een uitstekende keuze. Met zijn goede processor, voldoende werkgeheugen en capabele camera's biedt de Pixel 6a een solide smartphone-ervaring. Bovendien is de batterijduur voldoende voor dagelijks gebruik. Voor de prijsbewuste consument die een betrouwbare en betaalbare telefoon zoekt, is de Pixel 6a een ideale keuze.
Aan de andere kant, als je op zoek bent naar enkele extra functies en verbeteringen, is de Pixel 7a een interessante optie. Met zijn geüpgradede camera's, inclusief een indrukwekkende 64 MP hoofdcamera en verbeterde videokwaliteit met 4K-opname via de selfiecamera, legt de Pixel 7a de lat hoger op het gebied van fotografie en videografie. Bovendien biedt de Pixel 7a een iets snellere processor, meer werkgeheugen en draadloos opladen. Daarnaast profiteer je van een jaar extra software-ondersteuning, wat betekent dat je langer kunt genieten van de nieuwste updates en beveiligingspatches. Als je op zoek bent naar een telefoon met net dat beetje extra, is de Google Pixel 7a een uitstekende keuze.
Het volledige overzicht met verschillen
Productkenmerk | Google Pixel 6a | Google Pixel 7a | |
Behuizing | Afmeting | 152.2 x 71.8 x 8.9 mm (5.99 x 2.83 x 0.35 inch) | 152 x 72.9 x 9 mm (5.98 x 2.87 x 0.35 in) |
Gewicht | 178 gram | 193.5 gram | |
Beeldscherm | Type | OLED, HDR, 60 Hz | OLED, HDR, 90 Hz |
Formaat | 6.1 inch | 6.1 inch | |
Resolutie | 1080 x 2400 pixels, 20:9 ratio (~429 ppi density) | 1080 x 2400 pixels, 20:9 ratio (~429 ppi density) | |
Bescherming | Corning Gorilla Glass 3 | Corning Gorilla Glass 3 | |
Processor | Chipset | Google Tensor (5 nm) | Google Tensor G2 (5 nm) |
CPU | Octa-core (2x2.80 GHz Cortex-X1 & 2x2.25 GHz Cortex-A76 & 4x1.80 GHz Cortex-A55) | Octa-core (2x2.85 GHz Cortex-X1 & 2x2.35 GHz Cortex-A78 & 4x1.80 GHz Cortex-A55) | |
GPU | Mali-G78 MP20 | Mali-G710 MP7 | |
Geheugen | Intern geheugen | 128 GB | 128 GB |
Camera achterkant | Hoofdcamera | 12.2 MP, f/1.7, 27mm, (wide), 1/2.55", 1.4µm, dual pixel PDAF, OIS | 64 MP, f/1.9, 26mm (wide), 1/1.73", 0.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS |
Groothoeklens | 12 MP, f/2.2, 17mm, 114˚ (ultrawide), 1.25µm | 13 MP, f/2.2, 120˚ (ultrawide), 1.12µm | |
Video | 4K@30/60fps, 1080p@30/60/120/240fps; gyro-EIS, OIS | 4K@30/60fps, 1080p@30/60/120/240fps, OIS | |
Batterij | Type | Li-Ion 4410 mAh | Li-Ion 4385 mAh |
Batterijduur | Tot 19 uur video afspelen | Tot 18 uur video afspelen |