Wat is NFC en wat kan ik ermee doen op mijn telefoon?
NFC. Een begrip dat ons de laatste jaren om de oren vliegt en een technologie die steeds meer gebruikt wordt. Toch heeft NFC – in tegenstelling tot Azië en andere delen van Europa- in Nederland nog niet het grote publiek bereikt. Benieuwd wat het precies is en wat je ermee kan? Wij vertellen je er meer over.
Wat is NFC?
NFC staat voor “Near Field Communication” en is een technologie die draadloze communicatie op zeer korte afstand mogelijk maakt. Meestal binnen een bereik van slechts tien centimeter. Met deze technologie kun je gegevens uitwisselen tussen twee apparaten zonder dat er fysiek contact voor nodig is. NFC wordt momenteel veel gebruikt ter vervanging van vervoersbewijzen, hotelkamersleutels en pinpassen. Elke recente telefoon is inmiddels uitgerust met een NFC- taglezer.
Verschil NFC met WiFi of Bluetooth
NFC is een technologie waarmee je binnen een afstand van tien centimeter draadloos informatie kunt uitwisselen tussen twee apparaten. De technologie maakt gebruik van radiogolven en is daarom te vergelijken met WiFi of Bluetooth. Er zijn echter wel wat grote verschillen. Zo wordt de verbinding tussen een NFC-tag en NFC-lezer veel minder snel verstoord. Dit komt doordat er maar een beperkte afstand tussen de apparaten is. Dit maakt een NFC-verbinding ook gelijk een stuk veiliger. De mogelijkheid om data te onderscheppen is namelijk een stuk kleiner. Verder maakt NFC sneller verbinding dan Bluetooth en verbruikt het minder energie. Je hoeft geen wachtwoord in te voeren, zoals bij WiFi wel nodig is.
NFC op je telefoon
Nieuwe smartphones beschikken tegenwoordig allemaal over een NFC-chip. Deze chip wordt gebruikt om informatie uit te wisselen met andere smartphones of NFC-lezers. Denk hierbij aan een kassa in een winkel, een poster met NFC-chip of toegangspoort in het openbaar vervoer. Doordat de chip bij veel telefoons standaard in het toestel zit, hoef je in tegenstelling tot QR-codes geen aparte app te downloaden om er gebruik van te maken. Wij hebben een paar voorbeelden verzameld van hoe NFC werkt en waarvoor je deze technologie allemaal kunt gebruiken.
Betalen met NFC
Contactloos betalen is al helemaal in de maatschappij opgenomen. Aankopen kunnen betaald worden zonder je pinpas in de betaalterminal te plaatsen en het invoeren van een pincode is vaak ook niet meer nodig. NFC maakt het mogelijk om helemaal zonder fysieke bankpas te betalen. Zo kun je je portemonnee lekker thuis laten en heb je alleen je smartphone nodig. Houd de telefoon op ongeveer 10 centimeter afstand van de NFC-lezer om contact te maken. Zodra er verbinding is, begint de NFC-technologie met het uitwisselen van informatie tussen de betaalterminal en jouw bank. Easy peasy!
Slimme posters en flyers
Veel reclameposters zijn inmiddels uitgerust met een NFC-chip. Door simpelweg je telefoon dicht bij de poster te houden kun je niet alleen informatie ontvangen over het product wat gepromoot wordt, maar ook direct een aankoop doen.
Inchecken met NFC
Je hebt tegenwoordig geen fysieke OV-chipkaart meer nodig om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Inchecken kan nu namelijk ook door contactloos met je pinpas of creditcard te betalen of door je telefoon (met geïnstalleerde betaalpassen) tegen het toegangspoortje te houden. Stressen of je wel genoeg op je OV-chipkaart hebt staan is daarmee verleden tijd.
Zit er NFC op mijn Android-smartphone?
Wil jij weten of jouw Samsung, Motorola of andere Android smartphone een NFC-chip heeft? Dan kun je dat op meerdere manieren controleren. Zo kun je de gratis app ‘NFC Check’ downloaden. Deze app laat meteen zien of je telefoon over een NFC-chip beschikt. Vind jij het onzin om speciaal hiervoor een app te downloaden? Dan kun je het ook via de instellingen van je telefoon checken. Ga naar ‘Instellingen’ en druk vervolgens op ‘Verbonden apparaten’. Als je ‘NFC’ of een vergelijkbare optie ziet staan, heeft jouw toestel deze functie. Als je de optie ziet, kun je deze aanvinken en gebruiken.
Zit er NFC op mijn iPhone?
Heb je een iPhone? Bij de iPhone 6 en nieuwer (ook de iPhone SE) is er een NFC-chip aanwezig. In eerste instantie was deze chip alleen geschikt voor contactloos betalen via Apple Pay, maar Apple biedt vanaf iOS 11 en bij de iPhone 7 en nieuwer meer NFC-functies aan. Ook alle modellen van de Apple Watch hebben een NFC tag-lezer.
Contactloos betalen met NFC
Een van de bekendste voorbeelden van het gebruik van NFC voor consumenten is contactloos betalen via de smartphone. Deze gemakkelijke en snelle betaalmethode is steeds meer in opkomst. Je houdt je Android-smartphone hierbij een paar seconden voor de betaalautomaat om af te rekenen. Dit werkt hetzelfde als bij een contactloze betaling via je bankpas. Je kunt in Nederland contactloos betalen bij de volgende banken: Rabobank, ASN Bank, ING, ABN Amro, Bunq, RegioBank en SNS Bank.
Apple Pay
Het is sinds oktober 2014 voor Apple-gebruikers mogelijk om hun NFC-chip te gebruiken voor betalingen. Sinds juni 2019 is het ook in Nederland mogelijk om via Apple Pay contactloos te betalen met je iPhone. Het is door deze functie niet meer nodig om bij elke betaling je portemonnee tevoorschijn te toveren. Je houdt gewoon je smartphone tegen de NFC-lezer en klaar is Kees!
Heb jij NFC op je telefoon al uitgevonden?
Bijgewerkt op: 06-11-2023
Ook interessant
10 handige WhatsApp-functies die je nog niet kentExclusieve deals tijdens Black Friday en Cyber MondayNieuwe WhatsApp-functies 2024De beste deals tijdens de MazzeltjesAlles over WatchOS 11Meer nieuws van Mobiel.nl
Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief:
- Als eerste op de hoogte
- De beste aanbiedingen
- Nieuwe smartphones
- De laatste nieuwtjes