Zo laad je jouw Android-telefoon het snelst op
Met snelladen laad je je Android-telefoon sneller op dan normaal. Superhandig als je snel de deur uit moet, maar je batterij (zo goed als) op is. In dit artikel leggen we uit wat snelladen is en geven we je vijf tips om zo snel mogelijk weer op pad te kunnen met genoeg batterij.
Heb je een iPhone? Lees dan: zo laad je jouw iPhone het snelste op.
Wat is snelladen?
Met een snellader kun je, zoals de naam al zegt, sneller opladen dan met een normale oplader. Een snellader levert een hoger wattage dan een normale oplader, waardoor je batterij sneller oplaadt. Opladen met snelladen gaat echter steeds langzamer naarmate de batterij voller raakt. Dit gebeurt om je batterij te beschermen tegen beschadigingen. Daarom is een snellader het handigst om even snel je batterij bij te laden.
Controleer of snelladen op jouw telefoon aanstaat
Bij sommige Android-toestellen staat snelladen niet automatisch ingeschakeld. Gelukkig kun je dit aanzetten in de instellingen. Controleer daarom of snelladen is ingeschakeld en kijk bij 'Batterij' in je instellingen. In dit menu kun je meestal één of meerdere opties vinden om snel opladen in- of uit te schakelen.
Tip 1: Laad je telefoon niet draadloos op
Je kunt de meeste telefoons tegenwoordig op twee manieren opladen: met een kabel die je in het toestel plugt, of draadloos via bijvoorbeeld een oplaadmat. Als je je telefoon wilt snelladen, dan kun je beter niet draadloos opladen. Dit heeft te maken met het maximale vermogen van het opladen. Hoe hoger het wattage, hoe sneller de batterij kan opladen. Met draadloos opladen kun je een minder hoog wattage gebruiken dan met een bedrade optie. Dus wil je snel opladen, dan moet je niet kiezen voor draadloos opladen.
Tip 2: Maak gebruik van een snellader
Het lijkt een hele simpele tip, en dat is het eigenlijk ook. Met een snellader kun je in een kortere tijd je telefoon opladen, vooral als het toestel leeg is of je snel moet opladen. Hoe hoger het wattage, hoe sneller de telefoon kan opladen. Je vindt meerdere snelladers bij Mobiel.nl.
Maar let op! Voordat je gelijk de oplader met het hoogste wattage koopt: meestal zit er een grens aan wat jouw telefoon kan ontvangen aan stroom. Zo hebben de meeste toestellen al genoeg aan 25 Watt. Wil je weten wat jouw telefoon maximaal nodig heeft aan stroom? Bekijk dan de specificaties van het toestel. Hier vind je onder ‘snelladen max. vermogen’ wat de telefoon aankan voor snelladen. Zo kan de Samsung Galaxy S24 Ultra maximaal 45 Watt aan vermogen aan, maar de Google Pixel 8 bijvoorbeeld 27 Watt aan vermogen. Een hoger wattage kun je altijd gebruiken, maar je telefoon laadt snel op tot het maximale vermogen.
Tip 3: Kies een goede kabel
Bijna alle Android-telefoons werken met een USB-C kabel die je in het toestel plugt. Maar weet je dat aan de kant van de oplader ook verschillende aansluitingen kunnen zitten? Zo heb je de oudere USB-A aansluiting, waarbij er maar maximaal 18 Watt aan vermogen geleverd kan worden aan je telefoon. Met een USB-C kabel kun je een hoger wattage leveren. Kies dus voor een USB-C naar USB-C kabel als je wilt snelladen. Bekijk alle kabels hier op Mobiel.nl.
Tip 4: Laad niet op via een laptop
Heb je geen oplader bij de hand, maar wel een laptop? Dan kun je nog altijd opladen via de laptop. Snelladen wordt alleen een ander verhaal, want de meeste laptoppoorten ondersteunen maar maximaal 15 Watt voor opladen. Een ander nadeel is dat dit ook energie vraagt van je laptop, waardoor de batterij van de laptop ook sneller leeg gaat. Gebruik dus een oplader als je gebruik wilt maken van snelladen.
Tip 5: Zet je toestel uit
Een telefoon gebruikt altijd energie als deze aanstaat, ook al heb je niks op de achtergrond draaien. Zet daarom je telefoon uit als je zo snel mogelijk wilt opladen. Hierdoor weet je dat alle energie gaat naar het opladen van je telefoon. Bedenk wel dat als je telefoon uitstaat, je niet bereikbaar bent.
Wil je je toestel wel deels gebruiken? Dan kun je ervoor kiezen om je telefoon in vliegtuigmodus te zetten. Zo kun je je toestel wel gebruiken, maar is deze zuiniger omdat je geen internet verbruikt en niet op het netwerk zit. Hierdoor kan je toestel ook sneller opladen.
Telefoon snelladen: schadelijk?
Mocht je maar af en toe willen snelladen, dan is dat niet schadelijk voor jouw Android-telefoon. Doe je het echter vaak, dan heb je de kans dat de batterij van je telefoon sneller achteruit gaat dan bij normaal laden. Het beste voor de batterijconditie is om deze langzaam op te laden bij een lagere temperatuur. Zo blijft je batterijconditie optimaal en kun je nog jaren vooruit met je telefoon.